Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ



Η ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

Μαρτυρίες του Δημήτρη Νότα δήμαρχου  του δήμου Εμμανουήλ Παπά
Η απαξία της ανθρώπινης ζωής , ο φόβος της επιβίωσης και  ο ατομικισμός , προϊόντα της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης προοπτικής   μας κάνουν να συζητάμε τα ασήμαντα και να κλίνουμε τα μάτια στα σημαντικά. Σαν αποτέλεσμα των βροχών του Μάρτη πλημμύρησαν 100.000 στέμματα καλλιεργήσιμης γης στον νομό Σερρών βυθίζοντας στην απογοήτευση χιλιάδες συμπατριώτες μας. Η εφημερίδα μας έχοντας σαν στόχο, μεταξύ άλλων να προβάλει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και όχι το επίκτητα που στόχο έχουν να βαδίσουμε τυφλοί στο χάος, συζήτησε ,την κατάσταση  με τον δήμαρχο του δήμου Εμμανουήλ Παπά, του πλέον πληγέντος δήμου.
Η  κατάσταση έχει ως εξής «Σήμερα 07/04 στο δήμο μας μόνο έχουν πλημυρίσει 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, συνολικά  στο νομό Σερρών έχουν πλημυρίσει 80.0000στρέμματα σύμφωνα με τις αρμόδιες  υπηρεσίες  και με δεομένη την εισροή υδάτων από την Βουλγαρία όπου πηγάζει ο ποταμός Στρυμόνας   και την  κατάρρευση των  φραγμάτων εισροής εκτιμάμε ότι τα πλημυρισμένα στρέμματα θα φτάσουν τα 100.000.». Πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. «Οι δυναμικές καλλιέργειες αυτές δηλαδή που σπέρνονται την Άνοιξη και η συγκομιδή   γίνεται τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη καταλαμβάνουν  έκταση  600.000 στρεμμάτων μιλάμε δηλαδή για καταστροφή του 17% της καλλιεργήσιμης γης στον νομό μας. Δεομένου μάλιστα πως αυτά τα στρέμματα είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν φέτος μιλάμε για μια καταστροφή που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί βιβλική» .
Η καταστροφή αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά «.. αιτία είναι η απραξία της Ελληνικής   πολιτείας τα τελευταία 60 χρόνια. Τα τελευταία   60 χρόνια δεν υπάρχει κοίτη του ποταμού Στρυμόνα που να μην μπαζώνεται τα δε φράγματα δεν έχουν υποστεί καμιά ανθρώπινη παρέμβαση παρά  η φθορά του χρόνου …..το αποτέλεσμα αυτής της παντελούς απραξίας του Ελληνικού κράτους το βιώνουμε σήμερα με το  να πλημυρίσουν τέραστιες εκτάσεις».
Η καταστροφή  δεν είναι μόνο για τον νομό Σερρών άλλα συνολικά για την χώρα, αφού μόνο για την λύση  του προβλήματος της απασχόλησης (σε ορίζοντα 20αετίας) απαιτείτε   αύξηση του Α.Ε.Π 1% κάθε χρόνο. Η μείωση του πλεονάσματος που ζητάμε από τους δανειστές δίνει ανάσα δημοσιονομικά, αλλά δυσκολεύει την λύση του μεγαλύτερου προβλήματος της απασχόλησης. Συζητήσαμε βέβαια με τον Δημήτρη Νότα για το πότε και αν μπορεί να επανέρθει  σε σχετικά ανεκτά επίπεδα η ζωή στις Σέρρες. «Συζητήσαμε στο πιο υψηλό επίπεδο με τον υφυπουργό και τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κυρίους Σγουρίδη και Αποστόλου που επισκέφτηκαν την περιοχή, ήρθαμε σε επαφή με τον υφυπουργό υποδομών κύριο Σπλίντζη και συνεχώς βρισκόμαστε σε επαφή με την εκ Σερρών ορμώμενη υφυπουργό Εσωτερικών κυρία Μαρία Κόλια. Ζητάμε να αποζημιωθούν οι αγρότες  μας παρακάμπτοντας τα προβλήματα που βάζει ο ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι αποζημιώνει μόνο εκτάσεις που έχουν σπαρεί και οι πλημυρισμένες  εκτάσεις δεν είχαν ακόμα σπαρθεί. ….Ζητάμε επίσης από την πολιτεία να εξασφαλίσει  τα φετινά  δικαιώματα των αγροτών, γιατί τα δικαιώματα του 2015 θα καθορίσουν τα χρήματα που θα πάρουν οι αγρότες έως το 2020. ….Το κακό ,λοιπόν , είναι  διπλό γιατί οι αγρότες μας  δεν θα χάσουν μόνο το εισόδημα της φετινής χρονιάς  αλλά και τα δικαιώματα του 2015 που καθορίζουν  μέσω της δήλωσης ΟΣΔΕ τα δικαιώματα ως το 2020». Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως θα αποκατασταθεί  ο κάμπος ,πότε δηλαδή θα φύγουν τα νερά και θα αποκατασταθεί ο κάμπος των Σερρών για να καλλιεργηθεί , όπως επίσης η αποκατάσταση των αναχωμάτων ώστε και του χρόνου να μην έχουμε την ίδια κατάσταση. «Αυτήν την στιγμή είναι αδύνατη οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση μια και η στάθμη των νερών είναι 2-3 μέτρα, περιμένουμε πότε θα σταματήσει ο καιρός, πότε θα λειώσουν τα χιόνια, για να επιστρέψουν τα νερά στον Στρυμόνα και ένα μεγάλο μέρος να απαντληθεί  μια και η στάθμη του κάμπου είναι χαμηλότερη από τα αναχώματα». Όπως καταλαβαίνουμε η κατάσταση σαν ο νομός Σερρών να έχει δεχθεί κατακλυσμό. Οι κίνδυνοι για απώλειες ανθρώπινων ζωών αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, το ίδιο συνέβη    και στον Δήμο Εμμανουήλ Παπά με μια κτηνοτροφική μονάδα που κινδύνευε να πλημυρίσει όπου 340 αγελάδες μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.
Δεδομένου, ότι  ο κάμπος των Σερρών θα στραγγίσει, τον Αύγουστο τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστια. Όπως μας είπε ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά «Τα προβλήματα που δεν φαίνονται σήμερα, είναι ότι από την μια μεριά έχουν καταστραφεί οι εγκαταστάσεις άρδευσης και θα έχουμε το φαινόμενο πως ένα μέρος  του κάμπου θα είναι πλημυρισμένο ενώ το υπόλοιπο  δεν θα μπορεί να αρδευτεί . Το άλλο πρόβλημα που θα προκύψει είναι η ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών αφού όλους τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουμε τεράστιες εκτάσεις γης με στάσιμα νερά». Ο κάμπος του νομού Σερρών είναι ο κάμπος με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα ανά στρέμμα, σε αυτόν καλλιεργούνται   καλαμπόκι, βαμβάκι, ενεργειακά φυτά, ζαχαρότευτλα. Η καταστροφή του 20% της αγροτικής παραγωγής του νομού δεν θα είχε τόσο άσχημα αποτελέσματα  αν « …η καταστροφή εστιάζετε σε δυο δήμους στον δήμο Εμμανουήλ Παπά και Βισαλτίας, όπως καταλαβαίνετε  αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χάσουν μόνο τα εισοδήματα τους αλλά θα κινδυνεύει και οι οικογενειακή τους ζωή  αφού όλοι  έχουν υποχρεώσεις δάνεια παιδία που σπουδάζουν και η πολιτεία πρέπει να ενσκήψει και να δώσει άμεσα λύσεις». Η κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον  για το ζήτημα, οι αγρότες ζητούν να παρακαμφθεί το κόλλημα από  τον κανονισμό του ΕΛΓΑ μια και οι εκτάσεις δεν είχαν σπαρθεί. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης  Αποστόλου υποσχέθηκε ότι θα διεκδικήσει οι κατεστραμμένες περιοχές να μπουν σε προγράμματα. Δυστυχώς και συγχρόνως ευτυχώς   δεν δικαιούνται στήριξη από το ταμείο αλληλεγγύης της  Ε.Ε  γιατί η καταστροφή θα έπρεπε να φτάσει στον νομό Σερρών στα 420 εκατομμύρια ευρώ , τότε βέβαια θα μιλούσαμε για σχεδόν ολική καταστροφή του νομού. Το επίπεδο του αγροτικού και συνεταιριστικού   κινήματος  δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.  « Τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα το συνεταιριστικό κίνημα  απαξιώθηκε για τους γνωστούς λόγους, από δεν ξέφυγε από αυτό. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στον νομό  πραγματικά  αδέσμευτοι συνεταιρισμοί  τώρα που η κρίση έχει φτάσει μέχρι το κόκαλο. Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι η ανάγκη διεκδίκησης των αποζημιώσεων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος. Τα δείγματα που έχουμε από της πρώτες συσκέψεις είναι ενθαρρυντικά.» Στις δύσκολες αυτές περιστάσεις όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος το επίπεδο αλληλεγγύης και ενότητας του πληθυσμού ήταν υψηλό.  «Ένα μόνο θα σας πω όταν μαζί με τον ιδιοκτήτη της κτηνοτροφική μονάδας να την εκκενώσουμε, δηλαδή να εκκενώσουμε 340  αγελάδες στήσαμε μια επιχείρηση που διήρκεσε 25 ώρες συμμετείχε το σύνολο του Παραλιμνίου όπου βρίσκετε η μονάδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε η ευκαιρία                Να συγχαρώ τους κατοίκους για την αλληλεγγύη που έδειξαν σε αυτήν την δύσκολη στιγμή που σε άλλες εποχές θα ήταν ζητούμενο.» Το επίπεδο συνεργασίας των κρατικών ,αυτοδιοικητικών  και κοινωνικών φορέων στα πλαίσια της Ελληνικής  αφασίας υπήρξε καλό.
Η κατάσταση φυσικά των ανθρώπων δεν είναι καθόλου ρόδινη όπως μας δήλωσε ο Δημήτρης  Νότας «Η ψυχολογία  του κόσμου  είναι σαν όλοι να έχουν διαβάσει  τα άπαντα του Καρυωτάκη ,σιωπή, δεν μιλούν μεταξύ τους, κατήφεια και προσμονή. Δεν βλέπουν το μέλλον τους απλά γκρίζο αλλά μαύρο, είναι όλοι άνεργοι, για φέτος δεν μπορούν να καλλιεργήσουν  και βλέπουν τα χωράφια τους να έχουν μετατραπεί σε λίμνες, ένα κανονικό τσουνάμι.
Η καταστροφή αυτή έγινε γιατί δεν υπήρχε καμιά μέριμνα για τον καθαρισμό του Στρυμόνα, για τα αναχώματα του , γιατί δεν υπάρχει συνεργασία Ελλάδας, Βουλγαρίας, γιατί έπεσε πολύ βροχή που τα φράγματα της λίμνης Κερκίνης  δεν μπορούσε να το συγκρατήσει. Ευτυχώς που τα φράγματα της λίμνης άνοιξαν έγκαιρα και δεν πλημμύρησαν οκτώ με δέκα χωριά. Ελπίζουμε αυτή η καταστροφή αυτή θα σταθεί εφαλτήριο  και να μπορούμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να ξεκινήσουμε να αντιδράμε. Χωρίς να σκεφτόμαστε και να συζητάμε  τα δευτερεύουσας  σημασίας ζητήματα που στοχεύουν μόνο στην πολιτική  επιβίωση όσων τα προωθούν.
Πηγή; Η συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος του Εμμανουήλ  Παπά στην εκπομπή «Το Φρεάτιο» από τις συχνότητες της  Ε.Ρ.Α ΧΑΝΙΩΝ στις 07/04/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου