Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

 
Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ     
                   
Η ιστορία έχει διαψεύσει τον σύμβουλο των ηγεμόνων της Φλωρεντίας Νικολό Μακιαβέλι πάντα τα μέσα αγίασαν τον σκοπό και όχι ο σκοπός τα μέσα. Κάθε σκοπός όταν μετατραπεί σε ηθικό κώδικα που πρέπει να επιβληθεί στους άλλους, οδήγησε  σε λουτρά αίματος.  Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μια χώρα, επί παραδείγματι, που ήταν η ηθικοποίηση του στόχου του σοσιαλισμού,  υπήρξε  το μαρτυρολόγιο των εργατών.
 Έτσι πλέον, δεν έχει καμιά σημασία  αν είναι σωστά ή λάθος  τα αιτήματα του κινήματος  των Σκουριών Χαλκιδικής, αλλά η κατάσταση εμφυλίου πολέμου που έχει φέρει την Ανατολική με την Δυτική Χαλκιδική. Από την μια μεριά οι κάτοικοι της Ανατολικής Χαλκιδικής  που επί αιώνες ο βασικός τρόπος βιοπορισμού τους ήταν η εξόρυξη χρυσού. Είναι  το παλαιότερο και το πιο ιστορικό κομμάτι της εργατικής τάξης, μόνο στην περίοδο της κατοχής οι μεταλλωρύχοι περιέθαλψαν και έσωσαν του Εβραίους της Κατερίνης και των Σερρών και πολλούς  διωκόμενους αριστερούς από την εποχή του Μεταξά. Σήμερα η επένδυση της Εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» φιλοδοξεί να εξασφαλίσει 5000 θέσεις εργασίας, άρα να λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης επί χρόνια για τους κατοίκους του συγκεκριμένου Δήμου. Οι μεταλλωρύχοι  δεν είχαν ποτέ αίτημα να πάρει την συγκριμένη επένδυση η εν λόγω εταιρία, αλλά να δουλέψουν μετά την πρώτη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  για την επένδυση.
Από την άλλη το κίνημα των Σκουριών που σε αυτό συμμετέχουν οι κάτοικοι της Δυτικής Χαλκιδικής  και εκατοντάδες ακτιβιστές   από όλη την Μακεδονία και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο κίνημα  ξεκινώντας από ένα θετικό αίτημα της μη καταστροφής του περιβάλλοντος από την εξόρυξη, μετατρέποντας  αυτό το σωστό αίτημα σε αυτοσκοπό,  έγινε ο βασικός παράγοντας του σημερινού προβλήματος. Από την πρώτη στιγμή το κίνημα των Σκουριών στράφηκε ενάντια στους μεταλλωρύχους και όχι μόνο στην εταιρία και την κυβέρνηση. Ο βασικότερος λόγος ήταν ο χαρακτήρας των μονοθεματικ κινημάτων που αδυνατούν να δουν οτιδήποτε πέρα του στόχου έτσι στο επίπεδο των αιτημάτων δεν έδιναν καμιά απάντηση για τις 5000 θέσεις εργασίας που θα έχαναν οι κάτοικοι της Ανατολικής Χαλκιδικής. Για να δικαιώνουν τα μέσα ένα κίνημα, πρέπει το κίνημα , να μπορεί να δει την πραγματικότητα και πάνω από το άμεσο του  συμφέρον. Πέρα από το επίπεδο των αιτημάτων και στο κινηματικό πεδίο στράφηκαν ενάντια στους μεταλλωρύχους  Προπηλακισμοί, βιαιοπραγίες, απειλές και στους ίδιους και στις οικογένειες τους, μερικές φορές οι μεταλλωρύχοι αναγκάστηκαν να μην αφήσουν τα παιδία τους να πάνε σχολείο, αποκλεισμός των χωρίων τους από μαινόμενα πλήθη. Το ποιο ενδεικτικό ήταν πως κάποιοι κουκουλοφόροι έκαψαν τα οχήματα της εταιρίας ,περιέλουσαν εργάτες με βενζίνη και με όπλα τους απειλούσαν ότι θα τους κάψουν, θυμίζοντας τον πιο σκοτεινό μεσαίωνα. Το συγκριμένο κίνημα στρεφόμενο ενάντια στην εταιρία και εκφράζοντας  μίσος στους μεταλλωρύχους είναι το πιο ιδεολογικά καθαρό, φασιστικό κίνημα στην χώρα. Έτσι για μια ακόμα φορά τα μέσα μετέτρεψαν τον θετικό σκοπό σε εφιάλτη.
Το τελευταίο διάστημα κάθε φόρα που οι μεταλλωρύχοι ανακοίνωναν κινητοποίηση το εν λόγω κίνημα διοργάνωνε αντισυγκέντρωση. Ο σκοπός αυτών των διαδηλώσεων δεν ήταν να σταματήσουν την εταιρία αλλά να απαγορέψουν στους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής να αγωνιστούν για το δικαίωμα τους  στην εργασία. Έτσι το κίνημα όξυνε αναίτια στο έπακρο την ένταση στην περιοχή. Αλήθεια αφού η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να προχωρήσει η επένδυση ποιος είναι ο λόγος των κινητοποιήσεων; Γιατί επιδιώκουν την τόσο ακραία σύγκρουση; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Πρέπει να κατανοήσουμε πως μια κοινωνία δεν μπορεί να έχει μόνο μικρομαγαζάτορες και δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης ακόμα και η εξόρυξη να ήταν επιφανειακή, όπως ψευδώς υποστηρίζει το κίνημα, δεν θα επηρέαζε την ζωή στο δυτικό τμήμα της Χαλκιδικής. Έτσι το κίνημα αυτό είναι μια μορφή ιδεοληψίας ενάντια στην μισθωτή εργασία, πρέπει εμείς που ανήκουμε στα μεσαία   στρώματα ότι δεν μπορούμε να ζούμε σε βάρος των άλλων.  Να πούμε εδώ ότι 5000 θέσεις για να δημιουργηθούν χρειάζονται  δυο χρόνια και αύξηση του Α.Ε.Π 2%, σε μια κοινωνία με 1.500.000  ανέργων. Επίσης η συμμετοχή του δημοσίου στην παραγωγή θα είναι περίπου το 0.3% του σημερινού Α.Ε.Π, άρα δυνατότητα δημιουργίας  500 θέσεων εργασίας  το έτος αν οι κρατικές επενδύσεις κατευθυνθούν στην λύση του προβλήματος  της απασχόλησης. Το πρόβλημα της απασχόλησης είναι το βασικό κοινωνικό πρόβλημα. Να υπογραμμίσουμε τον ρατσιστικό τρόπο που οι καναλάρχες αντιμετωπίζουν τους μεταλλωρύχους ακόμα και ο ΣΚΑΙ, ονομάζουν το κίνημα των Σκουριών, κίνημα των κατοίκων, σαν να μην είναι κάτοικοι  οι μεταλλωρύχοι.
Ας ελπίσουμε ότι οι κινηματίες των Σκουριών θα μπορέσουν να δουν τα πράγματα πάνω από το ατομικό τους συμφέρον και η σύγκρουση να σταματήσει εδώ πριν έρθουν τα χειρότερα
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου