Τρίτη 14 Απριλίου 2015

«ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ» Η οργάνωση των απεργών πείνας



                                             
«ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ»
                                         Η οργάνωση των απεργών πείνας
Τίτλος δανεισμένος από το ομώνυμο βιβλίο του Τσέχου αναρχικού Φραντς  Κάφκα για αυτής της μορφής την  οργάνωση. Ο πληθυντικός οφείλεται στο ότι  πρόκειται για τρείς οργανώσεις στην συσκευασία μίας.
Ο σκοπός αυτών των γραμμών είναι η προστασία των απεργών πείνας, από μια χειρότερη μορφή εξουσίας από την κρατική, την εξουσία της οργάνωσης τους. Είναι φυσικό να θεωρούμε, ότι αφού  τα κείμενα αυτών των οργανώσεων είναι πιστή αντιγραφή των αντιλήψεων του Μπακούνιν και του Νετσάγιεφ ,ότι και η δομή αυτής της οργάνωσης είναι η ίδια. Αυτό το ρεύμα της αναρχίας είναι μια μικροαστική, φοβική, αρσενική ιδεολογία. Σκοπός τους είναι η επιβολή της ανωτερότητας  του ηθικούς τους κώδικα. Στρατηγικός τους στόχος είναι η καταστροφή του καπιταλισμού, δηλαδή η ιστορική οπισθοδρόμηση και η επιστροφή σε παλαιότερους κοινωνικούς σχηματισμούς. Να πούμε εδώ πως η βασική κοινωνική σχέση των  προκαπιταλιστικών κοινωνιών, ήταν η δουλεία. Γι αυτό είναι απαραίτητη για την διατήρηση της συνοχής αυτής της οργάνωσης η λειτουργική δουλεία, για να μπορούν τα μέλη της να εκπληρώνουν τους πιο παράλογους στόχους. Είναι π.χ παραλογισμός το να είσαι « εχθρός» του έθνους κράτους  και να σπας βιτρίνες με Ελληνικές σημαίες ή πολύ περισσότερο να πυρπολείς υπάλληλους τραπέζης επειδή είσαι ενάντια στο χρήμα.
 Σύμφωνα με αυτήν την οργάνωση βρισκόμαστε σε «επαναστατική» περίοδο. Τι είναι όμως για αυτούς επανάσταση; Η καταστροφή των ανθρώπων και των πραγμάτων. Για να γίνει η επανάσταση, που είναι η συνωμοτική κατάληψη της εξουσίας από μια καλά οργανωμένη μειοψηφία, πρέπει να οικοδομηθεί μια οργάνωση στην βάση του Ιησουϊτισού και του Μακιαβελισμού που τα μέλη της δεν θα ανήκουν πια στον εαυτό τους αλλά στην οργάνωση. Πως θα γίνει ο ξεσηκωμός ; Ο άνθρωπος στερημένος από κάθε γνώση και χάνοντας τα υλικά μέσα της επιβίωσης του θα ξεσηκωθεί στη βάση του ενστίχτου της αυτοσυντήρησης. Πως θα οργανωθεί η κοινωνία από αυτούς που θα επιβιώσουν της καταστροφής ; Οι εναπομείναντες θα οργανωθούν εθελοντικά σε κομμούνες, όποιος δεν είναι «εθελοντής» θα χάσει τα υλικά μέσα της ύπαρξης τους , την συνοχή αυτής της ομοσπονδίας κομμούνων θα εξασφαλίζει η οργάνωση που ξέρει τα πάντα και είναι αόρατη. Τα παραπάνω   είναι πιστή αναπαραγωγή των έργων «Πρόγραμμα του Συνδέσμου Σοσιαλιστική Δημοκρατία» το πρόγραμμα της μυστικής οργάνωσης με την οποία ο Μπακούνιν προσπάθησε να ελέγξει ή να καταστρέψει την Α! Διεθνή και του έργου του Νετσάγιεφ «Επαναστατική Κατήχηση». Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι γνωστά στις  φανερές αντιεξουσιαστικές οργανώσεις που όπως θα δούμε είναι στην ουσία μία.  Τα μέλη αυτών των οργανώσεων για να είναι άβουλα όργανα οποιουδήποτε στόχου πρέπει να τους κατασταλεί κάθε βαθμός ελευθερίας. Το κάθε απλό μέλος ελέγχει τον διπλανό του για την εφαρμογή αυτών κανόνων, κάθε απλή παραβίαση κάποιου κανόνα τον οδηγεί εμπρός στην συνέλευση που λειτουργεί ως «Ιερά Εξέταση». Το άτομο πρέπει να αποξενωθεί από οτιδήποτε τον οδηγεί στην ενότητα με τους άλλους και να θεωρεί πως μόνο μέσα από την οργάνωση υπάρχει. Έτσι πρώτα από όλα πρέπει να κατασταλεί ο ερωτισμός τουσ.. Ο ερωτισμός είναι εχθρός κάθε εξουσίας γιατί από αυτήν την ανθρώπινη εμπειρία προέρχονται οι ιδέες όπως αλληλεγγύη, ελευθερία και κάθε «θηλυκή» ιδέα που σε κάνει να εμπιστεύεσαι τον διπλανό σου είναι επιβολή και αστισμός στην γλώσσα τους λέγετε αντίθεση στον σεξισμό.
Να περάσω στην προβολή της δομής αυτής της οργάνωσης. Δεν υπάρχουν πολλές αντιεξουσιαστικές οργανώσεις αλλά μία. Λειτουργεί με την μορφή των τριών ομόκεντρων κύκλων. Τρεις οργανώσεις που η μια δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη της άλλης εκτός φυσικά του εξωτερικού κύκλου που δεν είναι μυστικός. Στον εξωτερικό κύκλο ανήκουν όλες οι «αναρχικές» συνελεύσεις. Αυτές καθοδηγούνται από τον δεύτερο κύκλο, δεν είναι δύσκολο να ελέγχεις ανθρώπους που τους έχει κατασταλεί κάθε αυθορμητισμός. Εκτός από αυτό το καθήκον ο δεύτερος κύκλος παίζει σημαίνοντα ρόλο στο «επαναστατικό» σχέδιο που όπως είπα παραπάνω έχει την μορφή συνομωσίας. Το βασικό του καθήκον είναι να καταρτίσει μια λίστα έξη κατηγοριών προγραφών που θα προκαλέσουν κοινωνική κρίση. Οι απεργοί πείνας  είναι συγχρόνως δόκιμο μέλος του δεύτερου κύκλου και της πέμπτης κατηγορίας προγραφών, αυτών δηλαδή που πρέπει να τους εξωθήσουν στις πιο ακραίες ενέργειες που θα δημιουργήσουν κρίση. Ο  εσωτερικός κύκλος της οργάνωσης, η καθοδήγηση, θα πρέπει να αποτελείτε , σύμφωνα με το οργανόγραμμα της «επανάστασης»   από τρία το πολύ πέντε άτομα. Είναι σύμφωνα με τον Μπακούνιν «…η οργάνωση που ξέρει τα πάντα και είναι αόρατη….». Όταν λένε τα πάντα δεν το εννοούνε σχετικά, δεν υπάρχει καμιά πτυχή της ζωής αυτών των δυστυχισμένων  πλασμάτων που δεν ελέγχετε, εν αγνοία τους.  Η  διείσδυση των κρατικών  θεσμών ασφάλειας σε τέτοιου είδους οργανώσεις είναι πανεύκολη αρκεί ένα μέλος τους να μπεί στον εσωτερικό κύκλο της οργάνωσης. Αυτή είναι η αιτία που συλλαμβάνονται μερικά μέλη, για να επιβεβαιωθεί  ο «αντιεξουσιαστικός» ρόλος της οργάνωσης, χωρίς να την εξαρθρώνουν.
Το πρόβλημα της κοινωνίας φαίνεται άλυτο όχι μόνο λόγω της ανικανότητας της εξουσίας αλλά γιατί η κριτική που δέχεται είναι από χειρότερες θέσεις. Η  κινηματική κυριαρχία των αντιλήψεων του φασισμού και των αντιλήψεων αυτής της οργάνωσης κάνουν τον κόσμο χυδαιότερο ειδικά για αυτούς που θα ήθελαν να τον αμφισβητήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου