Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ;;Η  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ  Σ

ΤΗΝ  ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ;;

Η ιστορία έχει διαψεύσει τον σύμβουλο των ηγεμόνων της Φλωρεντίας Νικολό Μακιαβέλι , πάντα τα μέσα αγίασαν τον σκοπό και όχι ο σκοπός τα μέσα. Κάθε σκοπός όταν μετατραπεί σε ηθικό κώδικα που πρέπει να επιβληθεί στους άλλους, οδήγησε  σε λουτρά αίματος.  Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μια χώρα, επί παραδείγματι, που ήταν η ηθικοποίηση του στόχου του σοσιαλισμού,  υπήρξε  το μαρτυρολόγιο των εργατών.
 Έτσι πλέον, δεν έχει καμιά σημασία  αν είναι σωστά ή λάθος  τα αιτήματα του κινήματος  των Σκουριών Χαλκιδικής, αλλά η κατάσταση εμφυλίου πολέμου που έχει φέρει την Ανατολική με την Δυτική Χαλκιδική. Από την μια μεριά οι κάτοικοι της Ανατολικής Χαλκιδικής  που επί αιώνες ο βασικός τρόπος βιοπορισμού τους ήταν η εξόρυξη χρυσού. Είναι  το παλαιότερο και το πιο ιστορικό κομμάτι της εργατικής τάξης, μόνο στην περίοδο της κατοχής οι μεταλλωρύχοι περιέθαλψαν και έσωσαν του Εβραίους της Κατερίνης και των Σερρών και πόλους διωκόμενους αριστερούς από την εποχή του Μεταξά. Σήμερα η επένδυση της Εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» φιλοδοξεί να εξασφαλίσει 5000 θέσεις εργασίας, άρα να λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης επί χρόνια για τους κατοίκους του συγκεκριμένου Δήμου. Οι μεταλλωρύχοι  δεν είχαν ποτέ αίτημα να πάρει την συγκριμένη επένδυση η εν λόγω εταιρία, αλλά να δουλέψουν μετά την πρώτη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  για την επένδυση.
Από την άλλη το κίνημα των Σκουριών που σε αυτό συμμετέχουν οι κάτοικοι της Δυτικής Χαλκιδικής  και εκατοντάδες ακτιβιστές   από όλη την Μακεδονία και όχι μόνο. Το συγκεκριμένο κίνημα  ξεκινώντας από ένα θετικό αίτημα της μη καταστροφής του περιβάλλοντος από την εξόρυξη, μετατρέποντας  αυτό το σωστό αίτημα σε αυτοσκοπό,  έγινε ο βασικός παράγοντας του σημερινού προβλήματος. Από την πρώτη στιγμή το κίνημα των Σκουριών στράφηκε ενάντια στους μεταλλωρύχους και όχι μόνο στην εταιρία και την κυβέρνηση. Ο βασικότερος λόγος ήταν ο χαρακτήρας των μονοθεματικών κινημάτων που αδυνατούν να δουν οτιδήποτε πέρα του στόχου έτσι στο επίπεδο των αιτημάτων δεν έδιναν καμιά απάντηση για τις 5000 θέσεις εργασίας που θα έχαναν οι κάτοικοι της Ανατολικής Χαλκιδικής. Για να δικαιώνουν τα μέσα ένα κίνημα, πρέπει το κίνημα , να μπορεί να δει την πραγματικότητα και πάνω από το άμεσο του  συμφέρον. Πέρα από το επίπεδο των αιτημάτων και στο κινηματικό πεδίο στράφηκαν ενάντια στους μεταλλωρύχους  Προπηλακισμοί, βιαιοπραγίες, απειλές και στους ίδιους και στις οικογένειες τους, μερικές φορές οι μεταλλωρύχοι αναγκάστηκαν να μην αφήσουν τα παιδία τους να πάνε σχολείο, αποκλεισμός των χωρίων τους από μαινόμενα πλήθη. Το ποιο ενδεικτικό ήταν πως κάποιοι κουκουλοφόροι έκαψαν τα οχήματα της εταιρίας ,περιέλουσαν εργάτες με βενζίνη και με όπλα τους απειλούσαν ότι θα τους κάψουν, θυμίζοντας τον πιο σκοτεινό μεσαίωνα. Το πιο ενδεικτικό της όλης κατάστασης  είναι η σημειολογία των λέξεων, για μια κοινωνία  που το όνειρο ζωής  περιορίζεται σε μια θέση στο δημόσιο ή το μικρομάγαζο, το κίνημα των Σκουριών ονομάζετε κίνημα των κατοίκων, σαν να μη μένει κανείς στην Ανατολική Χαλκιδική. Ρατσισμός, κοινωνικός αυτοματισμός και αποκλεισμός  για τους μεταλλωρύχους ακόμα και από τον ΣΚΑΪ, θέλουν να υποβάλουν ότι το κίνημα των Σκουριών υπερασπίζετε   το δίκαιο. Έχουμε ένα επικίνδυνο κίνημα που θυμίζει τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας του 20ου αιώνα, όταν στο μεσοπόλεμο τα λαϊκά κινήματα κατάσφαξαν την εργατική τάξη  σε τέσσερεις επαναστάσεις και εξεγέρσεις ενώ αργότερα όταν στην οικονομική κρίση τα αφεντικά δεν τους εξασφάλισαν   την ιδιοκτησία μετατράπηκαν σε  φασιστικό κίνημα. Το κίνημα εκτός από την αντίθεση στην επένδυση εξέφρασε και μίσος ενάντια στους μεταλλωρύχους.
Ας έρθουμε στα γεγονότα από τις 4 έως 7 του Απρίλη στην Χαλκιδική.  Μετά από ένα μεγάλο διάστημα σχετικής ηρεμίας στις 3Μάτρτη οι μεταλλωρύχοι κάνουν κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία και την εφαρμογή του νόμου μια και το Συμβούλιο της Επικρατεί ας   τρείς φορές είχε αποφανθεί ότι η επένδυση μπορεί να προχωρήσει και ανακοίνωσαν μια σειρά κινητοποιήσεων μεταξύ των οποίων και την κινητοποίηση στην Χαλκιδική στις 4 Απρίλη. Μερικές  μέρες πριν την κινητοποίηση το κίνημα των Σκουριών  συγκάλεσε αντισυγκέντρωση  την ίδια ημερομηνία στο ίδιο μέρος. Να υπογραμμίσουμε εδώ  ότι η επένδυση  με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει. Το κίνημα των Σκουριών  δεν θα διαδήλωνε και δεν θα αγωνιζόταν για να μην γίνει η επένδυση και να μην προχωρήσει την εξόρυξη η εταιρία, αλλά για να απαγορέψει στους μεταλλωρύχους το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας. Το κίνημα ξεκίνησε  όχι ανταλλαγή συνθημάτων  αλλά πετροπόλεμο ενάντια στους μεταλλωρύχους τα Μ.Α.Τ προσπάθησαν να τους χωρίσουν και έτσι είχαμε τα χειρότερα επεισόδια σε εκείνη την περιοχή.  Η κοινωνία μας δεν φτάνει τα προβλήματα που έχει ήρθε να προστεθεί η εμφυλιοπολεμική     κατάσταση στην Χαλκιδική.
Ο ατομικισμός  που κυριάρχησε στην κοινωνία μας σαν αποτέλεσμα της προ κρίσης σιγουριάς φαίνεται  να μην είναι καθόλου καλός σύμβουλος στον καιρό της κρίσης. Για να βρούμε  διέξοδο πρέπει επιτέλους να μπορέσουμε να δούμε τον κόσμο σαν σύνολο πάνω από τα ατομικά μας συμφέροντα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου