Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟ Zougla online

Υποψίες για απεμπλουτισμένο ουράνιο στο φονικό φορτίο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011, 18:47
Χρήστος Μαζάνης


Στις 24 και 25 του μηνός Ιανουαρίου 2009 το φορτηγό πλοίο Monchegorsk, με κυπριακή σημαία και ναυλωμένο από την εταιρεία IRISL (Islamic  Republic of Iranian Ship Lines) αναμενόταν να καταπλεύσει στο Σουέζ. Είχε σαλπάρει από το περσικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και είχε ως τελικό προορισμό το λιμάνι της Ταρσούς στην Συρία.

Το πλοίο ερευνήθηκε σχολαστικά από ομάδα του αμερικανικού ναυτικού στο Σουέζ. Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο πηγές ,μία εκ των οποίων είναι η έγκυρη εφημερίδα του Ισραήλ « Jerusalem Post» και η άλλη προέρχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες, στα κοντέϊνερ που μετέφερε το Monchegorsk βρέθηκαν ,βλήματα των 120mm, 122mm,125mm ,160mm, συμπιεσμένη εκρηκτική ύλη, σωλήνες διαφόρων διαμετρημάτων, περίβλημα πυρομαχικών των 7,62mm, μεγάλος αριθμός σφαιριδίων και μεγάλη ποσότητα γόμωσης μαγνησίου.

Τμήμα της ποσότητας των βλημάτων  των διαφόρων διαμετρημάτων, σύμφωνα με τις ενδείξεις που διέθεταν οι ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες, πιθανότατα αποτελείτο από διατρητικά βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας βολφραμίου ή απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η γόμωση μαγνησίου η οποία βρέθηκε στα εμπορευματοκιβώτια χρησιμοποιείται στην πολεμική βιομηχανία ως μέσο προστασίας κατά της διασποράς ραδιοϊσοτόπων στο περιβάλλον. Η παρουσία του υλικού αυτού ενέτεινε την προσοχή των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ως προς την ταυτότητα του πολεμικού υλικού που κατευθυνόταν στην Ταρσό.
 
Η προέλευση των πυρομαχικών που εξερράγησαν στην Κύπρο

Tο ενδεχόμενο της ύπαρξης ραδιενεργών βλημάτων στα κοντέινερ που εξερράγησαν  στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο, προκαλώντας τον θάνατο 13 ανθρώπων ,αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στη zougla.gr, o διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου όπλων(Ε.Κ.Ε.Ο.),καθηγητής κ. Θεόδωρος Λιόλιος.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα κοντέινερ περιείχαν  βλήματα  των 125 mm Gun APFSDS  τα οποία είναι κατασκευασμένα είτε με επιπρόσθετα  Βολφραμίου (Τανγστένιο) είτε απεμπλουτισμένο ουράνιο. Πρόκειται για τον τύπο των βλημάτων υψηλής διατρητικότητας τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τον Αμερικανικό Στρατό ,στο Ιράκ, το Κόσσοβο και το Αφγανιστάν με τις γνωστές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων. (καρκινογενέσεις κλπ).

Παράλληλα ο κ. Λιόλιος επισημαίνει πως ο κρατήρας ο οποίος δημιουργήθηκε από την έκρηξη «δεν είναι δυνατόν να έχει προέλθει από πυρίτιδα ,αλλά από υλικά τα οποία είναι πολύ πιο ισχυρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου