Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αγνοούμενοι της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 δημιούργησε ένα μακρύ κατάλογο αγνοουμένων προσώπων. Αρχικά ο αριθμός των αγνοουμένων ήταν 1.619 Έλληνες.
Στρατιωτικοί και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, είτε συνελήφθησαν από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974, είτε εξαφανίστηκαν πολύ μετά τη λήξη των εχθροπραξιών σε περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, και είναι σήμερα αγνοούμενοι [1]. Είναι σίγουρο ότι άγνωστος αριθμός Τουρκοκυπρίων επίσης αγνοείται. Η Τουρκία δεν έχει δώσει επ' αυτού οποιαδήποτε στοιχεία. Μετά από έρευνες και ταυτοποίηση DNA των λειψάνων, ο αριθμός των Ελλήνων κατέβηκε στα 1.532 άτομα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να μικρύνει περισσότερο καθώς επιστημονικές μέθοδοι ταυτοποιούν και άλλα λείψανα και να ελαχιστοποιηθεί, αν η Τουρκία επιτρέψει εκταφές στην κατεχόμενη περιοχή.
Στην εκπομπή «ΦΑΚΕΛΟΙ» στις 11 Απριλίου 2006 ο Αλέξης Παπαχελάς έφερε στο φως πολλές αποκαλύψεις για μυστικές αποστολές της ΚΥΠ για ανεύρεση Ελλήνων αγνοουμένων στα βάθη της Ανατολίας που τελικά αποδείχθηκαν άκαρπες. Αναφέρθηκε, επίσης, στο παιχνίδι που κατηγορείται ότι παίζει η Οργάνωση για τους Αγνοούμενους, η οποία συντηρεί το θέμα ακόμα και σήμερα χτίζοντας στις ελπίδες των συγγενών τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Ο ίδιος ο Ντεκτάς αποκάλυψε στην εκπομπή πως όταν έκανε μυστική έρευνα για να δει τι απέγιναν οι Έλληνες αιχμάλωτοι, διαπίστωσε πως είχαν εκτελεστεί, πριν προλάβουν να φύγουν από το νησί και με κυνικό τρόπο παραδέχτηκε πως δεν μπορούσαν να τους προστατέψουν από τα λυντσαρίσματα, πόσο μάλλον να τους φυγαδεύσουν. Παρόλο τον ισχυρισμό αυτό του Ντεκτάς και της Τουρκίας, στις 10/1/2008 το Τρίτο Τμήμα του ΕΔΑΔ σε απόφασή του καταδικάζει την Τουρκία για παραβιάσεις άρθρων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ δεν αποδέχεται τον όρο "υποθετικά νεκροί" που επιχείρησε να εισαγάγει η Τουρκία για τους αγνοούμενους[2].
Μετά την πάροδο τριάντα και πλέον ετών, η Κύπρος και η Ελλάδα συνεχίζουν να θάβουν τους νεκρούς της τουρκικής εισβολής. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επιστροφή λειψάνου Ελλαδίτη Ανθυπασπιστή στην Ελλάδα, ο οποίος είχε ταφεί σε λάθος τάφο, στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, τον τύμβο στη Λευκωσία για τους πεσόντες Ελλαδίτες στρατιώτες.

Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη]

[Επεξεργασία] ΕΔΑΔ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σε απόφασή του στις 10.5.2001 στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας ( Application no.25781/1994 ) εξετάζοντας και το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των συγγενών τους, αποφάνθηκε ότι υπήρξαν συνεχείς παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των άρθρων 2, 3 και 5 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα εν λόγω άρθρα αφορούν το δικαίωμα ζωής, ελευθερίας και ασφάλειας και την απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία απέτυχε να διεξαγάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που εξαφανίστηκαν κάτω από συνθήκες που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή βρίσκονταν υπό τουρκική κράτηση την ώρα της εξαφάνισής τους. Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η σιωπή της Τουρκίας απέναντι στις πραγματικές ανησυχίες των συγγενών των αγνοουμένων ισοδυναμεί με απάνθρωπη συμπεριφορά[3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου