Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔ. ΤΥΠΟ

01/08/2011

Λευκή απεργία από τους δημοσίους υπαλλήλους


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Σε "λευκή απεργία", διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές στα επιδόματά τους, προχωρούν από σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ενώ θα προσέρχονται κανονικά εντός της προβλεπόμενης ώρας στην εργασίας του θα απέχουν σιωπηρά από τα καθήκοντά τους ή στην καλύτερη περίπτωση θα αναλώνονται σε υποθέσεις ρουτίνας.
Αν υλοποιηθεί η απειλή τους θα τιναχθεί στον αέρα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός όπου παρατηρούνται εδώ και καιρό φαινόμενα αρρυθμίας καθώς υπάρχει πρωτοφανής αδιαφορία από τους υπαλλήλους των ΔΟΥ να επιδοθούν σε φοροκυνηγητό των οφειλετών.
Παράλληλα το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την ανακοίνωση του πρώτου κύματος συρρίκνωσης των αποδοχών του προσωπικού που απασχολείται στο δημόσιο τομέα, έχουν εντοπισθεί αυξημένες περιπτώσεις αδειών για λόγους υγείας.
Ενας άλλος σπουδαίος λόγος είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιλογή της νέας δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας, διαδικασία που έπρεπε να ’χει ολοκληρωθεί στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2010.
Οσοι προϊστάμενοι μένουν ακόμη στις θέσεις τους δείχνουν απρόθυμοι να ασκήσουν εξουσία και να κατευθύνουν τους υφιστάμενούς τους, ενώ η αντικατάστασή τους μέσω πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού, δεν προβλέπεται να γίνει πριν την άνοιξη (το αισιόδοξο σενάριο) του 2012.
Σε πολλές Πολεοδομίες για μια υπογραφή ο πολίτης μπορεί να περιμένει και δύο εβδομάδες με τη δικαιολογία ότι "πρέπει να μελετηθεί η υπόθεσή του".
Το ίδιο συμβαίνει και σε Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου κυριαρχούν σημαντικά κενά σε ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα να πέσουν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει το φαινόμενο, από πέρυσι που ξεκίνησε δειλά δειλά να εκδηλώνεται και φοβούνται ότι θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα του Δημοσίου.
Γι’ αυτό έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των υπουργείων να υπενθυμίσουν στους υπαλλήλους ότι σύμφωνα με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα όποιος διαπιστωθεί ότι αδικαιολογήτως δεν ασκεί τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση του θα παραπέμπεται, με διαδικασίες εξπρές, στο οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι που σήκωσαν τη σημαία της "λευκής απεργίας" ήταν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας που έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, σε όσους βάζουν στο ίδιο "σακί" αυτούς που καθημερινά παίζουν τις ζωές τους στον ουρανό του Αιγαίου προασπιζόμενοι την πατρίδα μας με εκείνους που βρίσκονται ωσεί παρών στην υπηρεσία τους.
Αλλη μορφή αντίδρασης στις επιταγές του Μνημονίου οι κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ηδη οι εφοριακοί έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 22 και 23 Αυγούστου ενώ κι άλλοι κλάδοι εργαζομένων στο Δημόσιο ετοιμάζονται να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου